GASTRONOMY

Πλούσιος πολύ ο γαστρονομικός πολιτισμός της Ηπείρου, συμπληρώνει την πολιτιστική ταυτότητά της.

Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα πιάτα και γευστικούς συνδυασμούς, που θα κάνουν την επίσκεψή σας στην ιδιαίτερη αυτή γωνιά της Ελλάδας, αληθινά αξέχαστη!

Γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, με γεύσεις απλές και αυθεντικές, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες της Ηπειρώτικης γης, η γαστρονομία του τόπου προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά.

Αγνά προϊόντα από την Ήπειρο

Το γάλα αποτελεί τη βάση της ηπειρωτικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου και βουτυρογάλακτος, γιαουρτιού και φυσικά των διάσημων τυριών της. Το βούτυρο κατέχει, επίσης, εξέχουσα θέση στη μαγειρική της Ηπείρου.

Τα γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα, έρχονται πρώτα στην προτίμηση Ελλήνων και ξένων καταναλωτών, αποτελώντας την ατμομηχανή στο τρένο των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων της Ηπείρου. Φρέσκο και αρωματικό το παστεριωμένο γάλα. Παραδοσιακό το γιαούρτι (με πέτσα) φτιαγμένο με συνταγές παλιές μεταφερόμενες από γενιά σε γενιά. Το βούτυρο κλείνει μέσα του, τα αρώματα του βουνού.

Τα τυριά της Ηπείρου εκτός από κορυφαία είναι και ΠΟΠ. O πλούτος των τυριών της περιοχής οφείλεται στο φρέσκο γάλα και στην μεγάλη παράδοση. Η φέτα, με το βασίλειό της  βρίσκεται εδώ. Η κεφαλογραβιέρα με πλούσια αρώματα, το Μετσοβόνε το πιο νέο καπνιστό τυρί παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Μετσόβου. Ενώ τα υπόλοιπα ΠΟΠ τυριά παράγονται σ’ όλη την Ήπειρο και είναι περιζήτητα σε όλο τον κόσμο.

Λαχταριστές πίτες

Laxanopita-ipirwtiki-olivemagazinegr2

Βασικό έδεσμα της ηπειρώτικης κουζίνας είναι οι πίτες της, καθημερινές ή γιορτινές, απλές και πολύπλοκες, αλμυρές, γλυκές με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά, μιας και στην Ήπειρο, όλα γίνονται πίτες: το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά…

Η γλύκα της κολοκύθας, η στυφή γεύση του λάπατου, το άρωμα των άγριων χόρτων του βουνού, η απλότητα του τυριού. Εδώ όλα γίνονται πίτες, το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά. Είναι το φαγητό για κάθε μέρα και αριθμεί τουλάχιστον 70 είδη. Γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία.

Ζυμαρικά

banner4

Άρωμα παράδοσης φέρνουν τα ζυμαρικά, φτιαγμένα από αγνά σιτηρά, γάλα, βούτυρο, αυγά, χωρίς πρόσθετα υλικά με απλότητα και μεγαλείο γεύσης. Τραχανάς ξινός ή γλυκός. Μαγειρεμένος με ντομάτα και τυρί, με μανιτάρια, με λουκάνικο, με κατσίκι, κ.ά.

Χυλοπίτες ξυπνούν μνήμες από φαγητά γιαγιάς τρώγονται σκέτες με βούτυρο και τυρί, συνοδεύουν κρέατα με κόκκινη σάλτσα., ή συμπληρώνουν γευστικά κρεατόσουπες.

Κρέας – Ψάρι

iStock_000058017076_Medium-e1434782441801

Ντόπια κρέατα νόστιμα, ζουμερά και άριστα ποιοτικά αποτελούν κλασσικά εδέσματα (της Ηπείρου). Ζουμερό πρόβειο κοντοσούβλι πικάντικο κοκορέτσι, πεντανόστιμη ψητή προβατίνα, καυτές σούπες από πρόβατα και γίδα. Σουβλιστό αρνί, κλέφτικο, κοκκινιστό της κατσαρόλας. Κατσικάκι στη γάστρα λεμονάτο, μελωμένο με πατάτες στο φούρνο.

Κυνήγια από τα δάση της περιοχής που αποτελεί πόλο έλξης την κυνηγετική περίοδο.

Ψάρια  Διάσημη η Σαρδέλα Αμβρακικού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής μαζί με τις γαρίδες. Κυπρίνος στο φούρνο. Ψητή στα κάρβουνα ή με σέλινο στο φούρνο ή τσιπούρα. Κέφαλος πλακί, κόκκινες καραβίδες σκορδαλιά, γαρίδες ψητές τηγανιτές οι γλώσσες και οι κουτσομούρες. Ψητές, μαγειρευτές με χόρτα οι σουπιές. Το ψάρι των βουνών ο παστός μπακαλιάρος με φρέσκια ντομάτα και κόκκινη πάπρικα. Πέστροφα από το βοϊδομάτη ή τις λίμνες.

Χέλια (ο μύθος λέει ότι γεννιούνται στην θάλασσα των Σαργασσών και περνούν μέσα από τον Αχέροντα για να φθάσουν εδώ) ψημένα με ιδιόρρυθμο τρόπο σε κεραμίδα αρωματισμένα με δάφνη και πιπέρι, ή καπνιστά, ή ψητά στο τζάκι περασμένα σε καλάμι ή κρασάτα. Βατραχοπόδαρα με χυλό, τηγανισμένα, συνοδεία ψητών λαχανικών και τσίπουρου, με την γεύση τους να ακροβατεί μεταξύ κοτόπουλου και ψαριού.

Γλυκά της Ηπείρου

Screen Shot 2016-03-23 at 2.11.25 μ.μ.

Μοναδικά σιροπιαστά γλυκά ή γλυκά του ταψιού όπως σαραγλί, καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, μετσοβίτικες φλογέρες, Σκερ-Μπουρέκ, κλωστάτι (παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδι) με σήμα κατατεθέν το γιαννιώτικο κανταΐφι είναι μερικά μόνο από τα γλυκά που θα γευτείτε στην Ήπειρο. Ποιο είναι το μυστικό; Επιτυχημένο συνταίριασμα υλικών με ίνες κανταϊφιού, φύλλα μπακλαβά, καρύδια, αμύγδαλο και παχύρευστο σιρόπι.

 Γλυκά του κουταλιού, υπάρχουν παντού με όλα τα φρούτα και τους καρπούς της Ηπειρώτικης γης. Ολόκληρο το κάστανο αναδεικνύει την γλυκύτητά του στο κουταλάκι του γλυκού, το σύκο, το γλυκό δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, το καρυδάκι, το κυδώνι κ.ά. Όλα αυτά συνοδεύουν τα ηδύποτα με τις γεύσεις τους να εξιτάρουν τους ουρανίσκους.

 

Κρασιά & αποστάγματα

o

Κατά την παραμονή σας στην Ήπειρο, μην παραλείψετε να απολαύστε τη φρεσκάδα και την αρωματική φινέτσα των λευκών κρασιών της Ζίτσας και τη βουνίσια στιβαρότητα των ερυθρών του Μετσόβου, με έντονη προσωπικότητα και αντοχή στον χρόνο. Στο Μέτσοβο, στους πιο ορεινούς αμπελώνες που έχει η χώρα μας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 950 μ. -1000 μ. δοκιμάστηκε, πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, η καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon, που πλέον συναντούμε σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας, ενώ καλλιεργείται ακόμα Cabernet Franc, Merlot, Traminer, Chardonnay και Βλάχικο.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την Ντεμπίνα, μια ποικιλία Ηπειρώτισσα (καλύπτει το 95% περίπου του αμπελώνα), που καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσα και δίνει το φημισμένο λευκό κρασί ΟΠΑΠ Ζίτσα, καθώς και τους γνωστούς ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους. Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής ξεχωρίζουν για τη δροσιστική οξύτητά τους και συνοδεύουν ιδανικά τις τοπικές συνταγές. Πριν φύγετε από την Ήπειρο, δοκιμάστε επίσης παλαιωμένο τσίπουρο και ούζο.

 

Η γευστική ταυτότητα της Ηπείρου

Είτε επιλέξετε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, είτε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι, το σίγουρο είναι πως η ηπειρωτική κουζίνα θα σας φιλέψει με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει για να σας ικανοποιήσει απόλυτα. Μικρά παραδοσιακά κουτούκια με μεζεδάκια, καλό κρασί και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, πολυσύχναστα τσιπουράδικα, γκουρμέ εστιατόρια αλλά και παραδοσιακά μαγειρεία αποτελούν ορισμένες από τις πολλές και διάφορες γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει η Ήπειρος.

Go top