ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ανακαλύψτε προτάσεις για όλα όσα πρέπει να δείτε στην Ήπειρο και το Ιόνιο

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Το νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας εγκαινιάστηκε το 2003, είναι κατά κύριο λόγο επιβατικό και αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας συνδέεται με την Πάτρα, την Κέρκυρα, αλλά και το Μπάρι, Μπρίντεζι, Ανκόνα και Βενετία.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες από το λιμεναρχείο για τις αναχωρήσεις και αφίξεις πλοίων από και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα (26650) 99400, 99460, 22240, 26921.

ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ

Από τα πολλά τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή της πόλης της Κέρκυρας, πολυφωτογραφημένα και πασίγνωστα. Ο συνδυασμός Kανόνι – Bλαχέραινα – Ποντικονήσι έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.

Στο Κανόνι θα «ξεκουραστείτε» με την υπέροχη θέα και θα δείτε από «ψηλά» το αεροδρόμιο, το Πέραμα, τη λιμνοθάλασσα Xαλικιοπούλου και το Ποντικονήσι. Αν θέλετε να το επισκεφθείτε, κατεβείτε από το μονοπάτι που έχει σαν αφετηρία το Κανόνι και καταλήγει μέχρι τη Μονή Βλαχερνών του 17ου αιώνα, σε ένα μικρό νησάκι που ενώνεται με την στεριά με στενό πέρασμα.

Εδώ θα βρείτε τα βαρκάκια που πραγματοποιούν πολλά και τακτικά δρομολόγια και θα σας μεταφέρουν στο Ποντικονήσι που οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. και το οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένα πλοίο των Φαιάκων που έγινε πέτρα.

ΠΑΛΙΟ – ΝΕΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Από πού να ξεκινήσεις; Λες και το πιο απόμερο σημείο είναι προμελετημένο ούτως ώστε να μαγεύει. Κάθε παγκάκι, κάθε καντούνι, κάθε στροφή.
Ως μια περιτοιχισμένη πολιτεία ξεκίνησε όλο αυτό που βλέπεις. Απόρθητη απ” τους Τούρκους, απροσπέλαστη. Το προπύργιο της χριστιανοσύνης στο βορειότερο νησί του Ιονίου. Η πύλη της Δύσης στην είσοδο της Αδριατικής. Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ανδεγαυοί, Βενετοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ρώσοι, έβαλε ο καθένας το δικό του λιθαράκι, χάρισαν στην Κέρκυρα μια προσωπικότητα πολυπολιτισμική.

Χίλιες δυο διαφορετικές κουλτούρες σμίλεψαν παλάτια, διαμόρφωσαν συνειδήσεις, μπόλιασαν με δυτικό αέρα τις λέξεις και τις κερκυραϊκές συνήθειες.

ΠΑΛΑΤΙ

Πάνω-κάτω στη γέφυρα που στεφανώνει την Κόντρα Φόσα (την υδάτινη τάφρο) και ουσιαστικά το μετατρέπει σε νησί. Αν κοιτάξεις χαμηλά, μετράς 160 και κάτι παράγκες ψαράδων. Αν κοιτάξεις ψηλά, στις δυο κορυφές του, δύο μεγάλοι Πύργοι -ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας- της χαρίζουν το όνομα Corfu (πόλη των κορυφών δηλαδή).

Μαρμαρώνεις για ακόμα μια φορά εμπρός στο Ανάκτορο του τάγματος των Μιχαήλ και Γεωργίου, την κατοικία του πρώτου Αγγλου αρμοστή Maitland, φτιαγμένη από μαλτέζικη πέτρα, στεφανωμένη με δωρικούς κίονες.

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

Οι σχεδόν ασφυκτικοί, ακανόνιστοι δρόμοι της παλιάς πόλης ενώνουν, χωρίζουν, σε οδηγούν σε έναν λαβύρινθο πολιτιστικής μνήμης που συντηρεί την ιστορική συνέχεια.

Σε καθοδηγούν στο καντούνι του Αγίου (στην Κέρκυρα ένας είναι ο Αγιος, ο Σπυρίδων!), στη μητρόπολη με το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας, στην πύλη της Σπηλιάς, ή στην έξοδο της παλιάς πόλης, εκεί που έστεκε η πόρτα Ριάλα, μα την γκρέμισαν οι ίδιοι οι Κερκυραίοι στα τέλη του 1800 (ως σύμβολο ταξικού και χωροταξικού διαχωρισμού· το όριο ανάμεσα σε «αρχοντολόι» και «αγροτιά»).

ΛΕΥΚΑΔΑ

ΑΓ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

Η Μονή Φανερωμένης Λευκάδας (3χλμ. από την πρωτεύουσα) είναι το μοναδικό σε λειτουργία μοναστήρι του νησιού. Βρίσκεται σε μία ωραία τοποθεσία με πανοραμική θέα, περίπου 3χλμ. έξω από την πόλη της Λευκάδας, στη θέση όπου υπήρχε ιερό της θέας Αρτέμιδος.

Στην ίδια θέση, λέγεται, ότι κάπου στα 63 μ.Χ. κήρυξαν τον Χριστιανισμό στους Λευκαδίτες οι μαθητές του Αποστόλου Παύλου, Ακύλας, Σωσίωνας και Ηρωδίωνας και σιγά, σιγά χτίστηκε το πρώτο μοναστήρι.

Βέβαια, οι χιλιάδες πιστοί δε συρρέουν εδώ γι” αυτούς τους λόγους αλλά για Τη Χάρη της Παναγίας και την εικόνα της που θεωρείται και είναι θαυματουργή. Έργο του 19ου αιώνα, του Αγιορείτη μοναχού Βενιαμίν Κοντράκη.

Αρχαιολογικός χώρος ο βράχος Λευκάτας

Βγαίνεις πάνω από τις διάσημες παραλίες, προσπερνάς τα κιόσκια με τα εξαιρετικά λευκαδίτικα μέλια, ταβερνάκια με θέα σε ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις, και μένεις, με δυσκολία είναι η αλήθεια, προσηλωμένος στον στόχο σου, οδηγώντας προς το νοτιότερο σημείο της Λευκάδας, το ακρωτήριο Λευκάτα ή Κάβο Κυράς.

Ένα ακρωτήρι που συνδέεται με πανάρχαιους μύθους, ερωτικές ιστορίες με τραγική κατάληξη αλλά και τελετουργίες καθαρμών, αυτό του Λευκάτα στη νοτιότερη άκρη της Λευκάδας, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να προστατευθεί από κάθε είδους επεμβάσεις καθώς ο «πολιτισμός» πλησιάζει κάθε χρόνο όλο και κοντύτερα στη δυσπρόσιτη, κάποτε, χερσόνησο.

ΑΡΤΑ

ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ

Μέσα στην Άρτα συναντάς αρκετά βυζαντινά και πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα. Άλλωστε ο νομός φημίζεται για το βυζαντινό παρελθόν του. Το Κάστρο, το Λαογραφικό Μουσείο και η Παρηγορίτισσα είναι τα πιο γνωστά και πρέπει να τα δεις πριν φύγεις από την περιοχή.

Η Παναγία η Παρηγορήτισσα είναι ο πιο σημαντικός και διάσημος βυζαντινός ναός του νομού Άρτας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Νικηφόρο τον Α” Κομνηνό Δούκα, στην ακμή του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και υπάρχουν ενδείξεις ότι τον 16ο αιώνα ήταν το Καθολικό γυναικείου μοναστηριού.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ

Η Άρτα είναι φυσικά πασίγνωστη για την ιστορία αλλά και για το μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής Ιστορικό Γεφύρι της.
Χιλιοτραγουδισμένο το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη «θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα», που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι.
Ο θαυμασμός που αισθάνεσαι, άλλωστε, όταν το αντικρίζεις από μακριά, είναι τόσο μεγάλος που θες μεμιάς να το «αγγίξεις», να περπατήσεις πάνω του και να ταξιδέψεις στο χρόνο…

Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α. Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Άρτας απέκτησε το έτος 1602-1606 μ.Χ.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΛΛΗ

Ο μάγος του κεριού

Δεκατρία χρόνια εντατικής δουλειάς, 2.500 τ.μ., 150 κέρινα ομοιώματα και 37 ιστορικά θέματα είναι οι αριθμοί για το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι, 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων.

«Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και πρόσφερα στον Έλληνα τούτο το έργο».

Τάδε έφη Παύλος Βρέλλης, ο υπερδραστήριος καλλιτέχνης που κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για τη γενέτειρά του, τα Γιάννενα, με την πλούσια δράση του και το περίφημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων που δημιούργησε στο Μπιζάνι.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ενθουσιάζει κάθε fan της σπηλαιολογίας όχι μόνο γιατί χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια για να έρθει στη σημερινή του γεωλογική υπόσταση, αλλά και γιατί παραμένει ακόμα ενεργό.

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη, τέσσερα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στην παλιά εθνική Ιωαννίνων- Μετσόβου στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (καθώς έψαχναν καταφύγια για προστασία από τους βομβαρδισμούς), και μετά το τέλος του, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο.

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Η Πομπηία της Δυτικής Ελλάδας

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια η συντριπτική ήττα της Κλεοπάτρας στο Άκτιο γέννησε μια απαστράπτουσα ρωμαϊκή πολιτεία που άφησε πίσω της σπουδαία κληρονομιά.

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., όταν ο στόλος του Γάιου Οκταβιανού συγκρούστηκε στη θάλασσα του Ακτίου με τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η λυσσαλέα ναυμαχία έδωσε τέλος στην εμφύλια διαμάχη που είχε ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Καίσαρα για την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης. Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα συνετρίβησαν.

Ο Οκταβιανός έγινε αυτοκράτορας και πήρε την προσωνυμία Αύγουστος, που στα ελληνικά σημαίνει Σεβαστός. Σε ανάμνηση της περίφημης αυτής νίκης ίδρυσε, κατά το πρότυπο του Μεγαλέξανδρου, μια πόλη στη χερσόνησο που χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος. Την προίκισε γενναιόδωρα με προνόμια, αίγλη και επιβλητικά μνημεία. Και, φυσικά, την ονόμασε Νικόπολη…

Η κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, ιδρύθηκε σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, ανάμεσα σε δυο θάλασσες, έξι χιλιόμετρα βόρεια της Πρέβεζας.

ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

Το ρωμαϊκό ωδείο, από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Νικόπολης, αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης, δημιούργημα κάποιου άγνωστου, αλλά σπουδαίου αρχιτέκτονα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη δυτική πλευρά του παλαιοχριστιανικού τείχους, και συνορεύει με τη ρωμαϊκή αγορά (forum). Σε αυτό πραγματοποιούνταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου πιθανόν λειτουργούσε και ως βουλευτήριο, καθώς γειτνίαζε με την αγορά. Κατασκευάσθηκε στα χρόνια του Αυγούστου (αρχές 1ου αι. μ.Χ.) και δέχθηκε διάφορες επισκευές και μετατροπές στο τέλος του 2ου – αρχές 3ου αι. μ.Χ.
Σήμερα το μνημείο έχει ανασκαφεί πλήρως και έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες συμπλήρωσης στα εδώλια, στο κοίλο, στο προσκήνιο και στη σκηνή.

ΠΥΛΕΣ ΑΔΗ

Ένας ποταμός οδηγεί στον Κάτω Κόσμο. Γύρω του βαλτότοποι, σπηλιές της Περσεφόνης και όρμοι του Οδυσσέα. Στα λημέρια του Αχέροντα, το έπος του Ομήρου ζωντανεύει και οι μύθοι είναι αξέχαστοι, άτρωτοι, βουτηγμένοι θαρρείς κι αυτοί στο αθάνατο νερό.

Ο ποταμός της θλίψης, οι Πύλες του Άδη, το πέρασμα στον άλλο κόσμο ήταν ο ποταμός Αχέρων σύμφωνα με τη μυθολογία.

Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη αναφερόμενη στη θλίψη του θανάτου. Αχέρων είναι ο Ποταμός χωρίς χαρά, ο ποταμός της θλίψης.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, όπου ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα
Στο δρόμο του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Η αρμοδιότητα του Νεκρομαντείου του Αχέροντα ήταν διαφορετική από αυτή των Δελφών και της Δωδώνης. Ο σκοπός του δεν ήταν η παροχή χρησμού αλλά η διευκόλυνση της επικοινωνίας των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

Ο Αχέρων σήμερα
Ο Αχέρων σήμερα δεν είναι ο ποταμός της θλίψης αλλά της χαράς. Εκατοντάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, στις πανέρμορφες κατάφυτες όχθες του, μπορούν να ξεκουραστούν, να κολυμπήσουν, να κάνουν ράφτινγκ και καγιάκ, να επισκεφθούν τις Πύλες του Άδη, να απολαύσουν την υπέροχη φύση.

Ο Αχέρων έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ – ΡΟΛΟΪ

Στέκει επιβλητικός και αγέρωχος δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, χρονολογείται από το 1752 και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Go top