Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο που λειτουργεί από τα τέλη του 2009 σε νεόδμητο κτίριο στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της παλαιάς Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου. Δεν αποτελεί ανεξάρτητο, διοικητικά, οργανισμό αλλά λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Η συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας με τίτλο «Θεσπρωτών Χώρα» καλύπτει τις αρχαιολογικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας (19ος αι. μ.Χ.) και παρουσιάζει, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πλούσιο συνοδευτικό εποπτικό υλικό, τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς και την πολυσχιδία του αρχαιολογικού παρελθόντος της Θεσπρωτίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ελληνιστική εποχή, περίοδο μεγάλης άνθισης και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική, γενικότερα, για την περιοχή της Ηπείρου. Τα εκθέματα προέρχονται από σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, που διεξήχθησαν σε ολόκληρο το Νομό Θεσπρωτίας και  αποτελούν τους υλικούς μάρτυρες των ποικίλων εκφάνσεων του ανθρώπινου βίου ανά εποχή.

Η ολοκλήρωση της έκθεσης, αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας και συνεργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, είναι πλέον από το Δεκέμβριο του 2009, που το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, μία πραγματικότητα. Σπαράγματα του μακραίωνου παρελθόντος, μικροί θησαυροί που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκαετιών και οι οποίοι βρίσκονταν, μέχρι πρότινος, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων και Κέρκυρας και σε αποθήκες βρήκαν τη θέση που τους αξίζει, ενώ εκπληρώθηκε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί, πλέον, έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, με όλες τις σύγχρονες υποδομές για το κοινό. Εκτός από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης το μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων («Αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης»), αίθουσα βιντεοπροβολών, μικρό αμφιθέατρο και ανοικτή ταράτσα, όπου διοργανώνονται και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α., καθόλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση του μουσείου με το κοινό και προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, το μουσείο λειτουργεί και ως σημείο πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού για τους επισκέψιμους, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, από τους οποίους προέρχεται η πλειονότητα των ευρημάτων που συμπεριλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση.

Το μουσείο καλύπτει, επιπλέον, τις ανάγκες του διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, διαθέτοντας χώρους γραφείων, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης και χώρο καταγραφής των ευρημάτων, εργαστήριο οστεοαρχαιολογίας, το οποίο εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φωτογραφικό αρχείο, καθώς και βιβλιοθήκη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μελλοντικά και ως δανειστική για το ευρύ κοινό.

Ιστοσελίδα Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
http://www.igoumenitsamuseum.gr

Ωράριο

Ισχύον ωράριο λειτουργίας
Τρίτη έως Κυριακή: 8.00 – 15.00, Δευτέρα: κλειστό

Το μουσείο παραμένει κλειστό:
1 Ιανουαρίου
25 Μαρτίου
Κυριακή του Πάσχα
1 Μαΐου
25 – 26 Δεκεμβρίου

*Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ισχύοντος ωραρίου:
+30 2665 0 28539, 24733

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 2
GR 461 00 – Ηγουμενίτσα
Τηλ.: +30 2665 0 28539, 24733, 21417
Fax: +30 2665 0 25133
e-mail: amig@culture.gr
ιστοσελίδα: www.igoumenitsamuseum.gr
webpage: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3343
facebook: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας / Archaeological Museum of Igoumenitsa

Go top