Δραστηριότητες

09/03/2016

Ιόνιο για λάτρεις του ανέμου και του νερού

Οι άνεμοι σπάνια ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, ενώ οι αλλεπάλληλοι κόλποι για αγκυροβόλιο είναι μνημειώδεις! Επιπλέον δεκάδες καταπράσινα νησάκια προκαλούν για εκδρομές, ενώ οι διάσημες ιλλυρικές ακτές, η ιταλική χερσόνησος αλλά και η ανοιχτή θάλασσα του Ιονίου συμπληρώνουν το θαλάσσιο ενδιαφέρον.
Σε όλα τα νησιά, έτσι και στη Λευκάδα, δραστηριοποιούνται ναυτικοί όμιλοι πρόθυμοι να σας μυήσουν στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας αλλά και πολλές εταιρείες ενοικίασης σκαφών.

Θαλάσσια Σπορ
Windsurf, Kitesurf, Wakeboard, Barefoot, Knee boarding, Combo Ski, Wakesurf, Monoski, SUP: ο κατάλογος των water sports συνεχώς ανανεώνεται και τα Επτάνησα αποτελούν εδώ και χρόνια έναν από τους πιο δημοφιλείς τόπους της Ελλάδας για τους λάτρεις της σανίδας, του ανέμου και του νερού.
Tα εξειδικευμένα clubs που λειτουργούν στα νησιά προσφέρουν μαθήματα και ενοικίαση εξοπλισμού.
Αν είστε αρχάριος, θα ανακαλύψετε έναν καινούργιο τρόπο να αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα, ενώ αν είστε έμπειρος, μην ανησυχείτε, όλο και κάποια καινούργια τρέλα θα έχει ανακαλυφθεί.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Στα όρια των νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, αξέχαστη θα σας μείνει η ιππασία στις πηγές του Αχέροντα. Το γραφείο δραστηριοτήτων Pony club, στο χωριό Γλυκή, πραγματοποιεί διαδρομές με άλογα μέσα στην οργιώδη βλάστηση του μυθικού ποταμού, στα στενά και τις πηγές του. Ενα πραγματικό παραμύθι!

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
Πτήσεις πάνω από τις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και τους μαιάνδρους των ποταμών: δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την εντυπωσιακή μορφολογία της νότιας Ηπείρου από το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Άλλωστε ο νομός Πρέβεζας (μαζί με τον γειτονικό Άρτας) υπήρξε πρωτοπόρος στην εξέλιξη του αθλήματος και πλέον αποτελεί meeting point για τους λάτρεις του, διαθέτει πολλές πίστες απογείωσης και μερικούς από τους καλύτερους εκπαιδευτές της Ελλάδας. Εδώ υπάρχει η διάσημη πίστα στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, στο χωριό Σκιαδάς, τα υψώματα πάνω από την παραλία Βράχο κ.ά. Επιπλέον, οι αεραθλητικοί σύλλογοι της περιοχής πραγματοποιούν εκδρομές για απογείωση από την Λευκάδα μέχρι και το Μιτσικέλι Ιωαννίνων.

Κανό- Καγιάκ

Υδάτινο πάρκο η Πρέβεζα για τους φαν του κανό – καγιάκ
Υδάτινες περιπέτειες μπορείτε να απολαύσετε στη λίμνη Ζηρού της Πρέβεζας, μετά τη Φιλιππιάδα. Η λίμνη περικλείεται από καταπράσινους λόφους, αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura. Οι πιθανότητες δε να αντικρίσετε και κάποια βίδρα είναι πολλές!

Πεζοπορία
Στην Πρέβεζα το ενδιαφέρον του φυσιολάτρη περιπατητή επικεντρώνεται στα βορειοδυτικά του νομού όπου ξεχωρίζει η διάσχιση των Στενών του Αχέροντα (Τρίκαστρο – Σκάλα Τζαβέλαινας), με μήκος 10 χλμ.(4,5 ώρες) και χωρίς σημαντική υψομετρική διαφορά.
ΕΟΣ Πρέβεζας: Ζαλόγγου 59, Πρέβεζα, 26821 02004

Ράφτινγκ
Οι καταβάσεις στον Αχέροντα γίνονται κοντά στις πηγές του ποταμού, δίπλα στο χωριό Γλυκή και καθώς οι διαδρομές είναι μικρότερες και ευκολότερες απευθύνονται κυρίως στους αρχάριους.

ΑΡΤΑ
Στα Τζουμέρκα ο περιπατητής θα βρει πλήθος διαδρομών διάρκειας από 1 ώρα μέχρι και… 2 ημέρες! Από τις απαιτητικές διαδρομές ξεχωρίζει η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή, το Καταφίδι στα 2.393μ. που διαρκεί 8 έως 10 ώρες με την επιστροφή (ξεκινά από τον Καταρράκτη στα δυτικά ή από τα Θεοδώριανα στα ανατολικά). Επίσης «δυνατή» ανάβαση είναι εκείνη της Στρογγούλας, που ξεκινά από την Αγναντα.

Κανό-Καγιάκ
Βόρεια της Αρτας σχηματίστηκε το 1997 μια από τις πιο όμορφες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, η λίμνη Πουρναρίου. Οι δαντελωτές ακτές, τα κατάφυτα φιόρδ και οι κρυστάλλινοι καταρράκτες προσέλκυσαν γρήγορα τους λάτρεις του κανό-καγιάκ και σήμερα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιβιβαστούν σε διθέσια ή μονοθέσια βάρκα κι έπειτα από μια σύντομη ξενάγηση να εξερευνήσουν μόνοι τους τα γαλαζοπράσινα νερά.

Ράφτινγκ

Υδάτινες «πίστες» ιδανικές για ποτάμια αθλήματα
Στα βόρεια του νομού Αρτας, στα σύνορα με τα Ιωάννινα, ο Αραχθος προτάσσει τη ιδιαίτερη διαδρομή που ξεκινά από την ιστορική γέφυρα της Πλάκας και έπειτα από 11χλμ. περίπου (1,5 ώρα πλεύσης) καταλήγει στη γέφυρα Τζαρή, στην περιοχή Σκούπα.

Ιππασία
Στη σκιά των Τζουμέρκων, στην περιοχή Σκούπα, τα άλογα καλπάζουν στα λιβάδια, βαδίζουν στο δάσος, ανηφορίζουν προς το βουνό, διασχίζουν κάθετα τον Αραχθο. Η ιππασία στην περιοχή είναι για όλους, από μικρά παιδιά και αρχάριους μέχρι έμπειρους αναβάτες. Σ’ αυτήν θα σας μυήσει ο Νίκος Σταμπάμπας που εγκατέλειψε την Αθήνα για τον παράδεισο των Τζουμέρκων και προσφέρει αξέχαστες εκδρομές στην πλούσια φύση.

Ραπέλ

Ιδανικός για καταρρίχηση ο βράχος της Αγίας Παρασκευής
Αλλοι ανεβαίνουν στα βουνά με τα πόδια για να απολαύσουν τη θέα, άλλοι με άλογα για να χαρούν τον καλπασμό και κάποιοι άλλοι απλά για να… τα κατέβουν! Ένα σκοινί είναι ό,τι χρειάζονται και η αδρεναλίνη φτάνει αμέσως στα ύψη. Ο βράχος της Αγίας Παρασκευής κοντά στο χωριό Καταρράκτης, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, είναι ιδανικός για καταρρίχηση καθώς η μορφολογία του είναι τέτοια που δίνει την αίσθηση ότι κατεβαίνεις από την κορφή των Τζουμέρκων! Ο ειδικός εξοπλισμός και ο συνοδός σας βρίσκονται στο Δασικό Χωριό Κέδρος, στον Καταρράκτη, και προσφέρονται σε όλους ανεξαρτήτου εμπειρίας.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς
Πτήσεις πάνω από τα Τζουμέρκα και τους μαιάνδρους των ποταμών: δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την εντυπωσιακή μορφολογία της νότιας Ηπείρου από το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στην περιοχή Γκρίμποβο θα βρείτε 3 πίστες απογείωσης. Επιπλέον, οι αεραθλητικοί σύλλογοι της περιοχής πραγματοποιούν εκδρομές για απογείωση από την Λευκάδα μέχρι και το Μιτσικέλι Ιωαννίνων.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Διάσχιση του Αώου και του Βίκου, ανάβαση στην Τύμφη ή τις Σκάλες: το περπάτημα στο Ζαγόρι είναι εμπειρία ζωής! Η πεζοπορία γύρω από τα Ζαγοροχώρια περιλαμβάνει δεκάδες διαδρομές μέσα στο εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, από μικρές εύκολες που δεν ξεπερνούν τη μία ώρα αλλά και δύσκολες συναρπαστικές διαδρομές που διαρκούν ακόμη και 5 ώρες και καθιστούν την περιοχή ιδανική για όλους τους πεζοπόρους.
Η διάσχιση της χαράδρας του Αώου είναι μια εύκολη διαδρομή που διασχίζει ένα ομαλό μονοπάτι στις όχθες του ποταμού. Ξεκινά από την Κόνιτσα και μέσω του παλιού μονοπατιού φτάνει στη Μονή Στομίου με την εκπληκτική θέα. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή οπότε υπολογίστε συνολικά 4 ώρες περίπου.
Μία από τις ομορφότερες και ευκολότερες πεζοπορικές διαδρομές που όλοι ανεξαιρέτως αξίζει να πραγματοποιήσουν είναι η πεζοπορία στον Βοϊδομάτη. Είναι εύκολη, διαρκεί 1,5 ώρα, ξεκινά από το γεφύρι της Αρίστης και καταλήγει στο γεφύρι της Κάτω Κλειδωνιάς διασχίζοντας τμήμα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου πλάι στις όχθες του Βοϊδομάτη.
Κορυφαία διαδρομή είναι και εκείνη στην περίφημη σκάλα του Βραδέτου, ένα από τα ομορφότερα καλντερίμια της Ελλάδας (η συνολική διαδρομή από το Καπέσοβο έως το Βραδέτο δεν ξεπερνά τη 1,5 ώρα), ενώ μοναδική εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία στον ορεινό όγκο της Τύμφης που καταλήγει στη διάσημη Δρακόλιμνη. Η ανάβαση αξίζει να γίνει σε δύο ημέρες με ενδιάμεση διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκας – αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε την εμπειρία και τη μαγεία!

Παραπέντε

Πανοραμικό υπερθέαμα με παραπέντε
Η Κόνιτσα είναι μία από τις πιο διάσημες τοποθεσίες για τους λάτρεις του αθλήματος καθώς η διαδρομή στους αιθέρες πάνω από τα ηπειρώτικα βουνά είναι μοναδική. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη πίστα στον λόφο του Προφήτη Ηλία και η προσγείωση γίνεται στον χώρο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής (υψομετρική διαφορά: 500 μ.).
Ειδικά για τους έμπειρους, κατόχους διπλωμάτων, μοναδική εμπειρία αποτελεί η συμμετοχή στη διοργάνωση Εύαθλος που διοργανώνει κάθε χρόνο η No Limits με τη συμμετοχή του Δήμου Κόνιτσας.

Rafting

Παράδεισος του ράφτινγκ η περιοχή Ιωαννίνων
Βοϊδομάτης, Αώος, Καλαρρύτικος και Αραχθος αναλαμβάνουν την ομορφότερη ξενάγηση στα Ιωάννινα. Τα κρυστάλλινα ποτάμια της Ηπείρου αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο μαγνήτη στη χώρα μας για όσους αγαπούν το rafting. Οι διαδρομές είναι δεκάδες, καλύπτουν όλο το φάσμα της δυσκολίας και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη για μια πραγματικά εναλλακτική περιήγηση.
Η πιο διάσημη και ίσως η πιο όμορφη κατάβαση είναι αυτή του Βοϊδομάτη, μια μαγευτική, εύκολη διαδρομή στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης που κορυφώνεται με την κατάβαση του καταρράκτη στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Για τους πιο μυημένους προσφέρεται η κατάβαση του Αώου, ο οποίος έχει συνεχή περάσματα 4ου και 5ου βαθμού. Η διαδρομή ξεκινά από το γεφύρι της Βοβούσας στο Ανατολικό Ζαγόρι και τερματίζει σε αυτό της Κόνιτσας χωρίζοντας στα δύο τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Σμόλικα και της Τύμφης.
Μία από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές είναι και αυτή του Καλαρρύτικου στα Τζουμέρκα. Το ποτάμι είναι στενό και η κλίση του έντονη με συνεχόμενους κυματισμούς και περάσματα μέσα από το στενό φαράγγι.
Τέλος, ο Αραχθος θεωρείται ο καλύτερος ποταμός για rafting στην Ελλάδα. Οι πιο όμορφες διαδρομές του είναι «φτιαγμένες» σχεδόν αποκλειστικά για έμπειρους, ενώ η πιο διάσημη διαδρομή, από τη γέφυρα της Πολιτσάς μέχρι την εντυπωσιακή γέφυρα της Πλάκας, είναι ιδανική για αρχάριους.
Στον νομό λειτουργούν αρκετά αθλητικά κέντρα που εκτός από το παραδοσιακό rafting διοργανώνουν πλήθος ποτάμιων αθλημάτων (kayak-monoraft και hot dog) προσφέροντας τη δυνατότητα γνωριμίας με τα ποτάμια της Ηπείρου και με άλλους εξίσου συναρπαστικούς τρόπους

Ιππασία

Ιππασία με τα φημισμένα άλογα της Πίνδου
Η περιπέτεια στα βουνά του νομού Ιωαννίνων δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και την ιππασία με τη φημισμένη φυλή των αλόγων της Πίνδου: άλογα σκληροτράχηλα, που αντέχουν στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στις μεγάλες ανηφόρες, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον ήρεμο, καλό χαρακτήρα τους.

Αναρρίχηση, Καταρρίχηση, Canyoning

Κάλεσμα περιπέτειας η φύση των Ιωαννίνων
Επιβλητικοί βράχοι και πέτρινα γεφύρια κόβουν την ανάσα σε όλη την περιοχή του Ζαγορίου και προσφέρονται για ελεύθερη αναρρίχηση και καταρρίχηση, ενώ τα δεκάδες φαράγγια με τους καταρράκτες και τις μικρές λίμνες προκαλούν για canyoning προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις. Τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται στο όρος Γκαμήλα, αλλά και στην Αστράκα και την Τσούκα Ρόσσα. Δημοφιλείς είναι οι διαδρομές πάνω από το γεφύρι του Νούτσου, καθώς και η καταρρίχηση από το γεφύρι της Κλειδωνιάς, ενώ τα πιο γνωστά σημεία για canyoning είναι το Πετροβούνι (δύσκολο φαράγγι με πολλούς καταρράκτες από 10 έως 35 μέτρα), η Κλίφκη με το διάσημο υπόγειο ποτάμι, το Βικάκι που ξεκινάει από το Τσεπέλοβο και τερματίζει στους Κήπους και το αρκετά δύσκολο φαράγγι που ξεκινάει από Βραδέτο και καταλήγει στο Καπέσοβο, αφού περάσει από 10 θέσεις καταρρίχησης.

Go top