ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ήπειρός είναι μία από τις αγαπημένες περιοχές των φοιτητών.

Η λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά και σημαντικών ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με την πλούσια πνευματική, πολιτιστική, αθλητική δραστηριότητα της πόλης αλλά και τους χαλαρούς ρυθμούς και την έντονη νυχτερινή ζωή, φέρνουν τα Γιάννινα στις πρώτες προτιμήσεις των φοιτητών.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1970 με το υπ’ αριθμ. 746/70 Ν. Δ. Τμήματά του είχαν αρχίσει να λειτουργούν από το 1964 ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν το Τμήμα της Φιλοσοφικής στις 8 Μαΐου 1964. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 1964. Ο Λουκής Ακρίτας, Υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά την τελετή των εγκαινίων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Δεν αποτελεί μίαν Σχολήν, η Φιλοσοφική Σχολή· αποτελεί τον πρώτον πυρήνα μιας μεγάλης πανεπιστημιακής μονάδος, η οποία ευρίσκεται εις την βορειοδυτικήν άκραν της ελληνικής χερσονήσου, και μέσα εις τον ευρύτατον ευρωπαϊκόν χώρον, όπου σήμερα είναι εντεταγμένη η Ελλάς, έχει σκοπόν να ανασυνδέση τον ελληνικόν πολιτισμόν με τον πολιτισμόν της Ευρώπης».

Έχει την έδρα του στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, που βρίσκεται στην περιοχή Μονής Δουρούτης, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, εκτός από τα κτίρια των σχολών, υπάρχει η κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό γυμναστήριο και οι εστίες. Ακόμα εστίες λειτουργούν στην πόλη, δίπλα στο παλαιό Πανεπιστήμιο (Δόμπολη). Το Οικονομικό Τμήμα, καθώς και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών στεγάζονται στο χώρο της κεντρικής Βιβλιοθήκης. Οι γραμματείες των τμημάτων βρίσκονται στο Μεταβατικό κτίριο, όπου στεγάζεται και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, όπως για παράδειγμα ο ΦΩΣΠΙ (Φωτογραφικός Συλλογος), ο ΚΟΠΙ (Κινηματογραφικός Όμιλος), η ΘΕΣΠΙ (Θεατρική Συντροφιά) και άλλοι.

Στο χώρο του Πανεπιστημίου λειτουργεί το γραφείο Διασύνδεσης, σκοπός του οποίου είναι η παροχή αρωγής στους φοιτητές κατά την αναζήτηση εργασίας, μεταπτυχιακών ή υποτροφιών.

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, ειδικά στις Ιατρικές και Φυσικές Επιστήμες.

T.E.I. HΠΕΙΡΟΥ

Ταυτόχρονα, η λειτουργία του Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ με έδρα την Άρτα, δίνει μία ακόμη δυναμική, από τους νέους που επιλέγουν τις σχολές που λειτουργούν και στην Πρέβεζα αλλά και στην Ηγουμενίτσα.

Το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε το 1994 με έδρα την Άρτα. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο και ανήκει στον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος και στο N. 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Σήμερα αποτελείται από 5 Σχολές και 8 τμήματα.

Οι 4 πόλεις στις οποίες εδράζονται τα τμήματα, η Άρτα του Βυζαντινού πολιτισμού με το ομώνυμο γεφύρι της, η Πρέβεζα , της ποίησης, τα Γιάννενα, των Γραμμάτων και των Τεχνών, η Ηγουμενίτσα με τις φυσικές ομορφιές, παρέχουν στους φοιτητές μας μια δημιουργική φοιτητική ζωή και αυτοί με τη σειρά τους, τις γεμίζουν με τη ζωντάνια και τη νεανική τους φρεσκάδα.

Φοιτούν συνολικά 10.200 φοιτητές, εργάζονται 85 μόνιμοι καθηγητές, 22 Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό και 94 διοικητικοί υπάλληλοι.

Παρά τη διασπορά και τη γεωγραφική του θέση, το ΤΕΙ Ηπείρου κατάφερε να γίνει ένα δυναμικό περιφερειακό ΤΕΙ με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Τα προγράμματα σπουδών καλύπτουν σύγχρονα γνωστικά επιστημονικά πεδία με προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Διαθέτει άριστες υποδομές, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, οργανωμένες βιβλιοθήκες και αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό με εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, η δε διοικητική του υποστήριξη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Είναι ένα σύγχρονο κέντρο επιστημονικής γνώσης, τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας.

Η παρέμβαση του ΤΕΙ στις τοπικές κοινωνίες είναι καθοριστική και πολύτιμη. Πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις με τη συμμετοχή των φοιτητών μας.

Όραμά μας, το ΤΕΙ Ηπείρου να είναι η ώριμη επιλογή του φοιτητή και όχι το αποτέλεσμα της εξεταστικής διαδικασίας. Σεβόμαστε τα όνειρα και τους κόπους των φοιτητών μας, αλλά και τον μόχθο των γονέων τους.

Go top