Με τα πόδια στα Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια από το πρόγραμμα “LIFE – Ζαγόρι”, με τον κωδικό Ζ και κίτρινες πινακίδες που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας οδηγούν σε όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια από το πρόγραμμα “LIFE – Ζαγόρι”, με τον κωδικό Ζ και κίτρινες πινακίδες που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας οδηγούν σε όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου. Τα μονοπάτια που συνδέουν ορεινά συγκροτήματα έχουν σηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ με κόκκινη πινακίδα σε κίτρινο πλαίσιο.Στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχουν μονοπάτια με τον κωδικό Ρ που ενώνουν σημαντικές περιοχές του Μετσόβου με το Ζαγόρι. Από την περιοχή περνά το εθνικό μονοπάτι Ε6, που διασχίζει τη Βοβούσα και το εθνικό μονοπάτι 03, που ξεκινά από τους Λιγκιάδες, περνά από το Δίκορφο, τους Κήπους, το Κουκούλι, το φαράγγι του Βίκου, την Γκαμήλα και καταλήγει στο Σμόλικα. Απολαύστε την ομορφιά των πέτρινων χωριών και του φυσικού τοπίου…Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:Η Σκάλα του Βραδέτου: Η ¨σκάλα¨ είναι ένα πέτρινο καλντερίμι μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη διαδρομή ξεκινά από το Βραδέτο και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.Ανάβαση στην Τύμφη: Η ανάβαση στην Τύμφη γίνεται από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί 6-7 ώρες μέχρι το καταφύγιο και άλλη μια ώρα ως την Δρακόλιμνη.Φαράγγι του Βίκου: Η καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι με την συντροφιά έμπειρου συνοδού.Λίμνη Αώου – Ιερά Μονή Βουτσάς: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 3-4 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Ιερά Μονή Βουτσάς – Δόλιανη: Μια μαγευτική διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 3-4 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Δόλιανη – Αγ. Χριστόφορος – Λεπτοκαρυά: Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Δόλιανη – Τσίπιανη – Μηλιωτάδες: Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 4 ώρες περίπου αλλά δεν υπάρχει σήμανση.

Καρυές – Καβαλλάρι – Ανθρακίτης: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

Καστανώνα – Μέγα Λάκκος – Καζάρμα: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου αλλά δεν υπάρχει σήμανση.

Κήποι – Τσεπέλοβο μέσα από τον Βικάκη: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 1 ώρα και30 λεπτά.

Από τον Προφήτη Ηλία στη Φλέγγα Μαυροβουνίου: Το υψόμετρο είναι 2.159 μέτρα και η διαδρομή είναι 5 ώρες και 30 λεπτά περίπου. (Σηματοδότηση Ρ1).

Από το Μέτσοβο στην Τσούμα Μπάρμπα: Η διαδρομή έως την Τσούκα Μπάρμπα (σηματοδότηση Ρ2) διαρκεί 3 ώρες και 45 λεπτά περίπου ενώ έως το οροπέδιο Πολιτσών διαρκεί 5 ώρες (Σηματοδότηση Ρ3).

Από το Φράγμα Αώου στην Τσούκα Ρόσα: Μονοπάτι διάρκειας 6 ωρών με σηματοδότηση Ρ4.

Από τη Σαλατούρα, Βάλια Κάλντα έως την Φλέγγα: Μονοπάτι διάρκειας 7 ωρών με σηματοδότηση Ρ6.

Από τη Μηλιά έως την Φλέγγα: Μονοπάτι διάρκειας 5 ωρών με σηματοδότηση Ρ7.

Από το Ανθοχώρι έως το όρος Περιστέρι (υψ. 2249 μέτρα) με διάρκεια διαδρομής 4 ώρες και από το χωριό Γότιστα έως την κορυφή Γκουράσα (υψ. 2185 μέτρα) με διάρκεια διαδρομής 4 ώρες. Από την περιοχή περνά και το Διεθνές μονοπάτι Ε6 από το Συρράκο έως την κορυφή του Περιστερίου Τσουκαρέλα σε υψόμετρο 2.249 μέτρων.

Go top