Μουσείο «Το Σπίτι της Ρένας»

Το νέο Μουσείο Πολιτισμού και Παράδοσης "Το Σπίτι της Ρένας" εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και λειτουργεί έκτοτε στην Ηγουμενίτσα.

Το νέο Μουσείο Πολιτισμού και Παράδοσης «Το Σπίτι της Ρένας» εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και λειτουργεί έκτοτε στην Ηγουμενίτσα.

Στο μουσείο εκθέτονται και φυλάσσονται πανέμορφα στο χέρι και στον αργαλειό «θησαυροί», αυθεντικές φορεσιές, κεντήματα υφαντά κυρίως της περιοχής μας, αλλά και πολλά άλλα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας.

Οι αίθουσές του είναι κατάλληλα διαμορφωμένες με την κάθε μια να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια επιμονής και επίμονης προσπάθειας, μα πάνω απ’ όλα αγάπης για να δημιουργηθεί αυτός ο μουσειακός χώρος.  Τα εκθέματά του -περισσότερα από 2000 αντικείμενα- σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Η αίθουσα του εθελοντισμού και οι συλλογές της Ρένας δημιουργούν στον επισκέπτη μοναδικά συναισθήματα. Επιδιώκει με τα εκθέματά του να εναρμονίσει την ομορφιά της Ελληνικής Παράδοσης, τη διαχρονικότητα λαογραφικών αντικειμένων και τη γοητευτική κομψότητα του εργόχειρου με τον εθελοντισμό.

Το Μουσείο, το οποίο είναι το μοναδικό στη χώρα μας με αυτή τη σύνθεση, παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς τους, στους χώρους του Μουσείου .

Το Μουσείο «Το Σπίτι της Ρένας»,  προωθώντας την ιδέα του εθελοντισμού, προσφέρει την ευκαιρία σε όσους θα μπορούσαν να συμβάλουν με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητές τους στην επίτευξη της αποστολής και των στόχων του Μουσείου, να εργασθούν εθελοντικά. Με τον τρόπο αυτό προωθείται το πρότυπο του «ενεργού πολίτη», που έχει συνειδητοποιήσει ότι η προσωπική του ευτυχία εξαρτάται και από την ευημερία των συνανθρώπων του.

Το Μουσείο «Το Σπίτι της Ρένας», έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας. Στην προσπάθειά του να διασώσει τη λαϊκή μας τέχνη ώστε να διατηρηθεί ζωντανή διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων που αναβιώνουν την παράδοσή μας.

Το «Σπίτι της Ρένας» βρίσκεται στην Πάροδο Ολύμπου 6, στο κέντρο της πόλης και είναι επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 26650 22019, 26650 22780 -6973002327 mail: tospititisrenas@gmail.com

Go top