Με αύρα βενετσιάνικη, φυσιολατρικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τουριστική υποδομή, μια ιστορική πόλη-κόσμημα

Πάσχα στην Κέρκυρα

Χωρίς να αδικούμε την δύναμη της εικόνας, τα αμέτρητα πήλινα κανάτια που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσγειώνονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες από… τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας δεν είναι παρά μια ελάχιστη γεύση από το μάλλον διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας.

Αυτή η αρμονική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων υπό τους ήχους δεκάδων φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων που χαρακτηρίζει το Κερκυραϊκό Πάσχα συνιστά μια ξεχωριστή και απόλυτα κατανυκτική εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσετε. Από εκείνα τα ραντεβού που δεν χάνονται με τίποτα είναι η Περιφορά των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής με τις φιλαρμονικές να παιανίζουν έργα του Albinioni, του Verdi και του Chopin, ενώ το πρωί του Σαββάτου την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση και βέβαια η ρίψη των περίφημων μπότηδων (των κανατιών που λέγαμε στην αρχή ).

Με αύρα βενετσιάνικη, φυσιολατρικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τουριστική υποδομή, μια ιστορική πόλη-κόσμημα αλλά και δεκάδες παραδοσιακά χωριά και το γνωστό τοπίο του Ιονίου, υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά σε φόντο πράσινο, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού και του διεθνούς τουρισμού και προσελκύει μεγάλη γκάμα ταξιδιωτών. Η Παλιά Πόλη με το παλιό και το νέο φρούριο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος: κτίρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, η Πλατεία Σπιανάδα με το Λιστόν, η μεγάλη τοξωτή στοά, οι ατελείωτες βόλτες στα καντούνια και στη συνοικία Καμπιέλο, στο Μον Ρεπό και το Αχίλλειο… Με ενδιαφέροντα μουσεία κι εκκλησίες καθώς και ξεχωριστή πολιτισμική παράδοση, με τις φιλαρμονικές της να μεσουρανούν. Και όταν πέσει το σκοτάδι, ο παλμός της διασκέδασης χτυπάει στα μπαράκια της Εθνικής Αντιστάσεως ( ή Ευθείας ) αλλά και στη γειτονιά στο νέο φρούριο. Βόρεια δεσπόζει το βουνό του Παντοκράτορα, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν τα χωριά της ενδοχώρας, τόσο ζωντανά όσο και εγκαταλειμμένα και γραφικά ψαροχώρια που έχουν εξελιχτεί σε τουριστικά θέρετρα, αλλά και λιμνοθάλασσες-σημαντικά οικοσυστήματα. Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές καλύπτουν κάθε γούστο ( ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ): από ιστορικά ξενοδοχεία και ρομαντικά boutique hotels στην πόλη, απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυτόνομες μεζονέτες ή πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στο κύμα μέχρι πριβέ διαμονή σε ιδιωτικό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια αλλά και παραδοσιακές κατοικίες σε αγροκτήματα

Μεγάλη Παρασκευή

Στην Κέρκυρα, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων. Μόνο που εδώ πρόκειται για μια ακολουθία θα λέγαμε πιο φαντασμαγορική, καθώς η παρουσία των Φιλαρμονικών και των χορωδιών, των χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει μια διαφορετική διάσταση στη συγκεκριμένη μέρα.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής είναι για τους περισσότερους αφιερωμένο σε βόλτες στα καντούνια, στο Καμπιέλο -την παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας- και στην Κοφινέτα, μέχρι να καταλήξουν στο Λιστόν, σήμα κατατεθέν της πόλης, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδας.

Στο Λιστόν οι «προνομιούχοι» θαυμάζουν τους στολισμένους με άνθη Επιταφίους που περνούν από μπροστά τους, ο καθένας συνοδευόμενος από την μπάντα της εκάστοτε ενορίας, τη χορωδία και φυσικά τους πιστούς που κρατούν, βενετσιάνικα φαναράκια και μεγάλα κεριά. Η ατμόσφαιρα είναι πέρα για πέρα κατανυκτική, ενώ η περιφορά του Επιταφίου καθηλώνει τους πάντες στο πέρασμά της, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Αφού περάσει όλη η πομπή, ο κόσμος σκορπίζεται στους γύρω δρόμους και τα μπαράκια ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους «πιστούς» της διασκέδασης…

Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση.

Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά – ίσως έχετε ακούσει ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις πιο καλά οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές και πραγματικά η μουσική τους είναι υπέροχη. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο: τη Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven, το Calde Lacrime του Michelli.

Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος δίνει τη θέση του στη… φασαρία, καθώς κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα και στο Λιστόν – και όπου μπορεί – για να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους μπότηδες.

Οι Μπότηδες

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες ςίναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη. Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο “Μη φοβάστε Γραικοί” κυριαρχεί στον αέρα.

Με το τέλος των εθίμων, όλοι ξεχύνονται στα καντούνια για βόλτα ή για να απολαύσουν μία παγωμένη τσιτσιμπίρα σε κάποιο από τα cafes, ενώ «κάτι κουρασμένα παλικάρια», που έχουν ξυπνήσει από τα χαράματα, πάνε να αναπαυτούν στην αγκαλιά του Μορφέα. Άλλωστε, η νύχτα της Ανάστασης προμηνύεται μεγάλη…

Κυριακή του Πάσχα

Ξημερώνει Κυριακή του Πάσχα. Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε κοιμηθεί ούτε μία ώρα, όταν στις 07:00 θα σας ξυπνήσουν οι Φιλαρμονικές που πραγματοποιούν την περιφορά της εικόνας της Ανάστασης στις εκκλησίες της πόλης.

Όσο για το κερκυραϊκό πασχαλιάτικο τραπέζι; Εδώ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια κι έτσι δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Το μεσημέρι της Λαμπρής οι Κερκυραίοι συνηθίζουν να πηγαίνουν σε φιλικά σπίτια, κυρίως στην εξοχή, όπου τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Ιδιαίτερο είναι το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, τα τσόφλια των οποίων κολλάνε στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους, για να ‘ναι ευλογημένη η σοδειά.

Κάπως έτσι φτάνει στο τέλος του ο εορτασμός του Πάσχα, σημαίνοντας ταυτόχρονα και το πέρας των διακοπών για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Όλοι όσοι αποχαιρετούν την Κέρκυρα είναι πια πεπεισμένοι πως σε κανέναν άλλο τόπο δεν θα μπορούσαν να βιώσουν τόσο ολοκληρωτικά την ατμόσφαιρα αυτής της μεγάλης χριστιανικής γιορτής!

Go top