Πίνδος

Με τις κορυφογραμμές του να διατρέχουν τη χώρα από Βορά προς Νότο, ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Πίνδου κυριαρχεί στο ηπειρωτικό ελληνικό τοπίο.

Με τις κορυφογραμμές του να διατρέχουν τη χώρα από Βορά προς Νότο, ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Πίνδου κυριαρχεί στο ηπειρωτικό ελληνικό τοπίο. Τμήμα των οροσειρών που με τη σειρά τους ανήκουν στο Διναροταυρικό Τόξο, η Πίνδος αρχίζει από τον επιβλητικό Γράμμο, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να καταλήξει στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου. Με το βύθισμα της Κατάρας να αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ βόρειας και νότιας Πίνδου, η οροσειρά καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή της Πίνδου και δεύτερη ψηλότερη στην Ελλάδα είναι ο Σμόλικας, που βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων, με την κορυφή του στα 2.637 μέτρα.

Ανάμεσα στις πλαγιές της Πίνδου πηγάζουν πέντε μεγάλοι ποταμοί της χώρας (Αλιάκμονας, Άραχθος, Αχελώος, Αώος, Πηνειός), καθώς και εκατοντάδες μικρότερα υδάτινα ρεύματα. Όπως και το μέγεθός της, η σημασία της Πίνδου για την ελληνική φύση είναι τεράστια και δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενεί στις πλαγιές και τις κοιλάδες της δύο από τους οκτώ εθνικούς δρυμούς (Πίνδου και Βίκου-Αώου).

Go top